Laboratuvarımızda Proje Analizlerini Yaptığımız Başarılı Öğrencinin Basın Bülteni..

basın bülteni…

Ortaokul öğrencisi, tarıma katkı sağlayan projesiyle TÜBİTAK’ta birinci oldu

İSTEK Atanur Oğuz Ortaokulu öğrencisi Bade Berker, yemek ve evsel atıkların çöpe gitmesi yerine onları kullanarak toprağı sağlıklı ve güçlü bir hale getirmek için bir proje geliştirdi.

Proje ile ilgili İstanbul Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünde Biyokömür pirolizi ve Yeditepe Üniversitesi AR-GE ve Analiz Laboratuvarlarında (YÜ-AGAM) toprak ve bitki besin değerleri açısından analizler yapıldı.

“Bokaşi Kompostlu ve Biyokömürlü Toprağın Roka Tohumunun Çimlenmesine Etkisi” adını verdiği projeyle TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına katılan öğrenci, İstanbul Avrupa Bölgesinde Biyoloji dalında BİRİNCİ oldu.

İSTEK Atanur Oğuz Ortaokulu öğrencisi Bade Berker, günümüzde tonlarca yemeğin ve evsel atıkların çöpe atıldığını düşünerek, bu atıkların toprağı sağlıklı ve tarım için elverişli hale dönüştüreceği bir proje geliştirdi.

Projenin ilk aşamasında yapılan araştırmalarda, bokaşi kompostunun toprağın verimlilik düzeyini artırdığı, içindeki evsel yemek atıklarıyla toprağın daha da canlanacağı ve bu kompostun sıvısıyla biyokömürün aktifleşerek toprak ve bitki gelişimine katkı sağlayacağı üzerinde duruldu.

Öğrenci, bitkilerin çimlenme durumlarını, toprağın kompost ve biyokömür açısından ne kadar verimli olduğunu, bitkilerin besin değerlerinin ne kadar olduğunu, toprak PH’nın ve mineral değerlerinin yeterli olup olmadığını gözlemlemek, yaptığı çalışmaları ölçmek ve değerlendirmek için projeyi, İstanbul Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünde Biyokömür pirolizi ve Yeditepe Üniversitesi AR-GE ve Analiz Laboratuvarlarında (YÜ-AGAM) toprak ve bitki besin değerleri açısından analiz ettirdi.

Analizler sonucunda bitkilerin toprakta çimlenme için yeterli olduğu, farklı kompost kullanımı ve biyokömürün aktifleşip toprağı da mikroorganizma açısından zenginleştirdiği görüldü. En iyi çimlenme ve büyüme Bokaşi kompostlu toprakta, en az büyüme ve çimlenme ise kontrollü toprakta gerçekleşti.

Bade Berker “Projenin yapım aşamasında bilmediğim birçok şeyi öğrenmek; böyle uzun ve zorlu süreçleri aksaksız bir şekilde yürütmek ve tüm sonuçların olumlu çıkması beni çok mutlu etti. Bu çalışmanın gerçekten topluma fayda sağlayacağını düşünüyorum.” Dedi.

Bilgi için:

İSTEK Okulları Kurumsal İletişim Müdürlüğü