T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan “Biyogüvenlik Mevzuatı Uygulama Talimatı” hükümlerine göre gıda ve gıda ürünlerinde GDO bulunmamalıdır. Yine bu mevzuatta yem numunelerinin değerlendirilebilmesi için etiket beyanı olması koşuluyla “Onaylı”, %0,9 eşik değerinin altında olması şartıyla “Yarı Onaylı” ve olmaması gereken “Onaysız” gen bölgeleri yer almaktadır. GDO ve Biyogüvenlik Analiz Laboratuvarı’nda mevzuatta yer alan tüm genetiği değiştirilmiş organizmalara dair analizler, TS EN ISO/ IEC 17025 akreditasyonu kapsamında yapılabilmektedir.

GDO, Hayvansal DNA, Tür Tayini, Alerjen ve Biyogüvenlik Analizleri

GDO ve Biyogüvenlik Analiz Laboratuvarımızda;

GDO Tarama (Screening): Ürünün GDO içerip içermediğine yönelik yapılan var-yok analizi

GDO Tanımlama (İdentifikasyon): Ürünün hangi genetik değişikliği içerdiğinin tespit analizi

GDO Miktar Tayini (Kantifikasyon): Ürünün içerdiği genetik değişikliğin miktar analizi şeklinde Real Time PCR tekniği ile GDO analizi yapılmaktadır. Ham ve işlenmiş gıda ürünleri, hayvansal ürünler, yemler ve bitkisel kaynaklı farmasötik ürünlerde;

Real Time PCR Cihazı ile;

• Gıda İçerik Tanımlaması

• Soya Analizi

• Et ve Et Ürünleri ile Jelatinli Ürünlerde Tür Tayinleri (Domuz, Eşek, At, Koyun, Tavuk, Hindi, Sığır)

• Tağşiş Analizleri • Vejetaryan ve Vegan Ürünlerde Hayvansal Bileşenlerin Analizi

• Karışık Et Türlerini İçeren İşlenmiş ve/veya Helal Gıda Statüsündeki Ürün Analizleri yapılmaktadır.

ELISA Metodu ile;

• Alerjen Analizleri (Gluten, süt, badem, fındık, yer fıstığı, yumurta, antep fıstığı, soya)

Tağşiş Analizleri:

Taklit, gıda maddelerinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin; şekil, bileşim ve nitelikleri yönünden içerisinde olmayan özelliklerini varmış gibi göstermesidir.

Tağşiş, gıda maddelerinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesidir. Yani gıda ürünün bileşimi içerisindeki bir maddenin yerine aynı maddeymiş gibi davranan başka bir madde katılarak mevzuata ve limitlere aykırı olarak üretilmesidir.

Ürüne yabancı bir madde katılarak ürünün saflığı bozulmuş olur. Ürünün değerli içeriğinin bir kısmı yabancı ve ucuz bir madde ile değiştirilerek hem ürünün besin değeri düşürülmüş olur hem de haksız ticari kazanç sağlanır. Taklit ve tağşiş sadece tüketiciyi aldatmakla kalmaz aynı zamanda besin değeri düşük kalitesiz ürünler piyasaya sürülerek insan sağlığında ciddi problemlere sebep olur.

Birçok gıda üründe tağşiş yapılmaktadır. Türk Gıda Kodeksi yönetmeliklerine göre gıda ürünlerinde tağşiş yapmak yasaktır. Bu nedenle laboratuvarımızda uzman kadromuz ve son teknoloji cihazlarımız ile (Real Time PCR, Elisa) yapılan tağşiş analizlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Hayvansal Ürünlerde DNA Aranması
  • Gıda Ürünlerinde Bitki Spesifik Genlerin Aranması